12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Veebis kasutatavus on oluline selleks, et tagada kasutajatele võimalus veebilehti ja rakendusi efektiivselt ja tõhusalt kasutada. Hea kasutatavus võib parandada kasutajakogemust ja suurendada kaasatust, samas kui halb kasutatavus võib tekitada frustratsiooni ja põhjustada kasutajate loobumist veebilehest. Selles artiklis arutleme ühe positiivse ja negatiivse näite üle veebis kasutatavuse kohta.

Positiivne näide: Google’i otsing
Google’i otsing on suurepärane näide veebisaidist, millel on suurepärane kasutatavus. Leht on kergesti navigeeritav ja otsinguriba on kodulehel selgelt nähtav, mis teeb selgeks, millist toimingut kasutaja peaks tegema. Otsingumootor pakub ka automaatseid soovitusi, mis võivad aidata kasutajatel oma otsingut täpsustada ja säästa aega.

Google’i otsing sisaldab ka mitmeid Jakob Nielseni kasutatavuse komponente, nagu lihtsus, uuritavus ja efektiivsus. Lehe minimalistlik disain muudab selle kasutamise lihtsaks ja uued kasutajad saavad kiiresti õppida, kuidas infot otsida. Lisaks tagab Google’i algoritm, et otsingutulemused on asjakohased ja kuvatakse kiiresti, muutes otsinguprotsessi tõhusaks ja efektiivseks.

Negatiivne näide: Healthcare.gov
Vastukaaluks on Healthcare.gov näide veebisaidist, mille kasutatavus on halb. Kui sait käivitus 2013. aastal, siis kasutajad kogesid suuri tehnilisi raskusi ja viivitusi tervisekindlustuse taotlemisel. Veebisaiti ei olnud korralikult kavandatud, et hallata suurt külastatavust, ja kasutajad võitlesid keerulise registreerimisprotsessiga.

Healthcare.gov ei kasutanud mitmeid Nielseni kasutatavuse komponente, nagu õppitavus, efektiivsus ja vigade ennetamine. Veebisaidi kujundus oli segane ja ülekoormav, mis muutis info otsimise kasutajate jaoks keeruliseks. Lisaks põhjustas sait keeruline registreerimisprotsess palju vigu ja viivitusi, mis ärritasid kasutajaid ja takistasid neid registreerimisprotsessi lõpetamast.

Järeldus
Kasutatavus on oluline veebisaitide ja rakenduste edukuse seisukohast. Hea kasutatavus võib suurendada kasutajakogemust ja viia suurema kaasamiseni, samas kui halb kasutatavus võib põhjustada pettumust ja kasutajate loobumist. Google’i otsingu positiivne näide rõhutab veebidisaini lihtsuse, õpitavuse ja tõhususe tähtsust, samas kui Healthcare.govi negatiivne näide illustreerib halva disaini, keeruliste protsesside ja ebapiisava vigade ennetamise tagajärgi. Seades esikohale kasutatavuse veebidisainis, saavad arendajad luua saite ja rakendusi, mis on kasutajasõbralikud ja tõhusad.

By:

Posted in:


Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started